web statistics software İzmir Özel Saint Joseph Fransız Lisesi

9 Eylul 2010, Perşembe

VIII. Kitap Haftası ve Okuma Günleri

 
 

CARİYE - GÜL İREPOĞLU

 

Gönderilmemiş Mektuplar
‘’Müthiş görkemin altında yaşanan trajedi…’’


İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olan ve mimarlık okurken teyzesi sayesinde sanat tarihiyle tanışıp hayatına bambaşka bir yön veren İrepoğlu, beğenilen romanı ‘’Cariye’’ ile konuğumuzdu. İrepoğlu,‘’Tarihle Romanı Birleştirmek’’ isimli sunumu ile hepizimi etkiledi.

Kendini biraz deli ve sıradışı olarak nitelendiren İrepoğlu, ‘’Deli olmak güzel, tarihte deliler hep marjinal kişilerdir ‘’ dedi. Şu sıralarda iki farklı romanı birden kurgulayan yazarımız, bilimsel kitaplarının da olduğunu söyledi.

‘’Cariye’’ romanı için ; dilin kolay olmadığını ama keyifli bir kitap olabileceğini vurgulayan İrepoğlu romanın dilinin ağır olduğunu belirten bir soruyu ‘’Dil, beni en çok zorlayan oldu. 18. yüzyılı yansıtmak zorundaydım ; çünkü roman 18. yüzyılda geçiyordu. Ama dili yabancılaştırmamak amacım da vardı. ’’ diyerek yanıtladı. ‘’O dönemin tadını, okuyucu biraz daha alsın diye, kitabın dilinin o döneme yakın ama bugünle dengeli olması için uğraştım. ‘’ diye ekledi.

Mektup yazmak, günümüzde yok olan bir eylem, bu yüzden de mektup başlı başına kişiyi eskiye götüren bir araç. Hele yollanmamış mektuplar, çok daha enteresan ama asıl etkileyici olan kitapta bulunan son beş mektubun padişah tarafından gerçekten kaleme alınmış olması…

Yazarımız, ‘’Az bilinenleri işlemek istiyorum.’’ diyerek romanını yazmaya başlamış.
‘’Romanınız nasıl bu kadar gerçekçi ?’’ diye sorduğumuzda ; ‘’Hissederek yazıyorum, 18. yüzyıl uzmanlık alanım olmasına rağmen ve kitabın geçtiği hareme defalarca gitmeme rağmen yine de gidip araştırdım. Aklıma gelen bir şey olduğunda üşenmedim, hemen yazdım. Atmosferi hissetmek, çok farklı.’’ diye vurguladı. Ayrıca dekorasyon, yeme-içme, kıyafet gibi yaşam ayrıntılarını tablolardan, yazılardan vb. günümüze kadar gelen eserlerden yararlanarak kurguladığını açıkladı.

Bir arkadaşımızın ‘’Kitabın neden mutlu sonla bittiğini’’ sorması üzerine ‘’ Bütün karakterlerin büyük sıkıntılarının olduğunu ve acı bir sonla bitirmenin basit olacağını düşündüğünü ; bu şekilde bitirmektense mutlu bir sonla bitirmenin okuyucuları daha fazla düşündüreceğine inandığını, yapı olarak da bu sona daha yatkın olduğunu’’ vurguladı.

Çok keyifli geçen söyleşi sonunda Gül İrepoğlu, kitaplarını imzaladı.
 

GÜL İREPOĞLU Kimdir ?

     İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde mimarlık öğrenimi yapan Gül İrepoğlu, mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Estetik ve Sanat Tarihi Kürsüsü'nde asistan ve doktora öğrencisi olarak akademik kariyerine başladı. 1984’te doktorasını tamamladı. 1991’de Sanat Tarihi doçenti, 1997’de Sanat Tarihi profesörü unvanını aldı.

   TRT 2 televizyonunda haftada bir yayınlanan “Sanat-Mekân” programını hazırlayıp sunmakta ve roman çalışmalarını sürdürmekte, yurtiçinde ve yurtdışında konferanslar vermektedir.
2003 yılında yazdığı Lale Devri’ni anlatan "Gölgemi Bıraktım Lale Bahçelerinde" romanından sonra ikinci romanı "Cariye" XXVIII. yüzyılda Osmanlı Sarayı haremini anlatmaktadır.
 

 

Resimler için tıklayınız

 

Geri